Γ. Καρτάλη 72
(Πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο)
38333 Βόλος
ead-volos@astronomos.gr
secretary@astronomos.gr
Τηλ: (+30) 2421046253
Fax: (+30) 2421051061Σχολή Αστρονομίας

Το έτος 2011 άρχισε να λειτουργεί στην πόλη του Βόλου η Σχολή Αστρονομίας, που απευθύνεται, κυρίως προς τους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, ολόκληρο το Γυμνάσιο και τις πρώτες τάξεις του Λυκείου. Μπορούν, όμως να παρακολουθούν ως ακροατές και άτομα μεγαλύτερα σε ηλικία.

Ο ΣΚΟΠΟΣ της Σχολής Αστρονομίας είναι η βαθμιαία εισαγωγή των μαθητών στις καταπληκτικές και πάντα ενδιαφέρουσες γνώσεις της Αστρονομίας, με τις οποίες διευρύνεται η διάνοιά τους, διανοίγονται οι γνωστικοί ορίζοντές τους, ελευθερώνεται η σκέψη τους και αποκτούν μια γενικότερη εικόνα του περιβάλλοντος κόσμου, ο οποίος σιγά – σιγά επεκτείνεται στο μακρόκοσμο και στην ίδια τη Δημιουργία του Σύμπαντος. Έτσι μαθαίνουν οι μαθητές από πού έρχονται και που πηγαίνουν, ποιες είναι οι καταβολές τους και ποιες οι προοπτικές τους, ποια το σημερινή τους πορεία και πώς αυτή θα εξελιχθεί στο μέλλον.

Στη Σχολή Αστρονομίας μαθαίνουν τα παιδιά να βλέπουν ψηλά, να κοιτούν τα αστέρια, να οραματίζονται, να ονειρεύονται και να αποκτούν σπουδαίες ηθικές και πνευματικές δεξιότητες και δυνατότητες, που ατσαλώνουν τον χαρακτήρα τους και διευρύνουν τα ενδιαφέροντά τους. Θεμελιώνουν, δηλαδή, έναν ιδανικό και ανώτερο σκοπό στη ζωή τους.

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ της Σχολής Αστρονομίας είναι δεδομένη, αφού σήμερα το μάθημα της Αστρονομίας, ελάχιστα, σποραδικά και αποσπασματικά διδάσκεται στα σχολεία. Στη Β΄ Λυκείου δε που άλλοτε, στη έναρξη της διαστημικής εποχής, το 1960, διδασκόταν επί δίωρο την εβδομάδα, τα τελευταία χρόνια έγινε κατ’ επιλογήν μάθημα και πλέον έχει καταργηθεί όλως διόλου.
Πού, λοιπόν, θα διδαχθούν οι μαθητές εμπεριστατωμένα, δυναμικά και σύγχρονα την επιστήμη των επιστημών, την Αστρονομία; Πού θα έλθουν σε επαφή και γνωριμία με την πάνσεπτη αυτή επιστήμη, όπως προσφυώς την ονόμασε ο Συνέσιος ο Κυρηναίος τον 4ο μ.Χ. αιώνα; Πού θα βρουν τις εξαίσιες γνώσεις και ιδέες που άπτονται πολλών άλλων επιστημών, όπως τα μαθηματικά τη φυσική, τη χημεία, τη βιολογία, την αρχαιολογία κ.λπ.;

Η Αστρονομία αποτελεί την προέκταση όλων αυτών των επιστημών και τελευταία, με τις πολυποίκιλες θεωρίες της Μεγάλης Έκρηξης, της κβαντομηχανικής, της θεωρίας των Πάντων κ.λπ. αποτελεί τον πρωτεργάτη της έρευνας όχι μόνον στον μακρόκοσμο, αλλά και στο μικρόκοσμο.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ της Σχολής Αστρονομίας άρχισε το 2011, εντελώς πειραματικά, για να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενδιαφέρον των γονέων και των μαθητών γι’ αυτή. Μάλιστα οι προεγγραφές υπήρξαν απογοητευτικές από πλευράς αριθμού μαθητών. Όταν, όμως, άρχισαν τα μαθήματα, την πρώτη μέρα, συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν τη Σχολή στην πρώτη τάξη περί τους 80 μαθητές. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Σάββατο 5 – 7 μ.μ., σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο ευχαρίστως διαθέτει τις αίθουσές του (κτίριο Ματσάγγου 28ης Οκτωβρίου 78). Συνεχίζονται δε μέχρι και το Σάββατο του Λαζάρου, οπότε, την τελευταία ώρα γίνεται η τελετή απονομής των τίτλων σπουδών των δύο πρώτων τάξεων και των απολυτηρίων της τελευταίας τάξης των μαθητών.

ΟΙ ΤΑΞΕΙΣ της Σχολής Αστρονομίας είναι τρεις και έχουν ως εξής: Στην 1η τάξη μπορούν να εγγραφούν μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου και όλων των τάξεων του Γυμνασίου. Στη 2η τάξη μπορούν να εγγραφούν μαθητές που παρακολούθησαν την 1η τάξη και έλαβαν τον ανάλογο τίτλο σπουδών. Κατ’ εξαίρεση στη 2η αυτή τάξη, μπορούν να εγγραφούν και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι αποδεδειγμένα κατέχουν την ύλη της 1ης τάξης, δηλ. το ηλιακό μας σύστημα. Στην 3η τάξη εγγράφονται μαθητές και μαθήτριες που τελείωσαν επιτυχώς τις δύο προηγούμενες τάξεις.

Κατ’ εξαίρεση στις τάξεις αυτές, μπορούν να εγγραφούν και μεγαλύτερα στην ηλικία άτομα, τα οποία, όμως, θα είναι απλώς ακροατές και δεν θα συμμετέχουν στη διαδικασία της διδασκαλίας, αλλά μόνο στις γραπτές εξετάσεις, κατά τις οποίες θα βαθμολογούνται και στο τέλος θα παίρνουν και αυτοί τον ανάλογο τίτλο σπουδών.

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ που διδάσκονται αποτελούν προοδευτικά εισαγωγή από τις αρχικές βασικές έννοιες της αστρονομίας προς τις δυσκολότερες και συνθετότερες.Έτσι στην 1η τάξη διδάσκεται το Ηλιακό μας Σύστημα (Ήλιος, Σελήνη, πλανήτες, μετέωρα, αστεροειδείς κ.λπ.). Στη 2η τάξη διδάσκονται οι αστέρες, οι γαλαξίες, το Σύμπαν, η ουράνια σφαίρα και τα τηλεσκόπια. Τέλος δε στην 3η τάξη διδάσκεται η διαστημική και οι νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις.
Τη διδασκαλία αναλαμβάνουν καθηγητές με πλούσια εκπαιδευτική και αστρονομική εμπειρία, ενώ τα μαθήματα πλαισιώνονται και με εργαστήρια, διερευνητικές εργασίες (projects), αστροβραδιές, κατασκευές, προβολές βίντεο κ.λπ. Μερικές φορές καλούνται στη Σχολή και καθηγητές Πανεπιστημίου, ερευνητές αστρονόμοι και άλλοι ειδικοί, που κάνουν διάλεξη σε όλους μαζί τους μαθητές.

ΤΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ των μαθητών είναι τρία, με το γενικό τίτλο «Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής», τα οποία περιλαμβάνουν προοδευτική ανάπτυξη των διαφόρων θεμάτων κατά αύξουσα σειρά σπουδαιότητας και αναγκαιότητας, πάντα δε σύμφωνα με τις σχολικές γνώσεις και εμπειρίες των μαθητών. Τα βιβλία αυτά διανέμονται δωρεάν στους μαθητές και σε κάθε κύκλο σπουδών. Είναι δε γραμμένα ειδικά για τους μαθητές της Σχολής, σύμφωνα με το μορφωτικό και διανοητικό επίπεδο αυτών.

Η ΦΟΙΤΗΣΗ στη Σχολή είναι τριετής και ανελλιπής. Σε κάθε μάθημα οι μαθητές παραδίδουν τις παρουσίες τους. Μαθητές που κάνουν πάνω από 3 αδικαιολόγητες απουσίες, δεν λαμβάνουν στο τέλος τίτλο σπουδών. Οι διδάσκοντες καθηγητές κάνουν άλλοτε μεν τεστ επί του προηγουμένου μαθήματος, άλλοτε δε επαναληπτικά διαγωνίσματα, για την καλύτερη εμπέδωση της διδασκόμενης ύλης και την μεθοδικότερη αξιολόγηση των μαθητών. Κατά τις δοκιμασίες αυτές βαθμολογούν τους μαθητές και στο τέλος παραδίδουν στη διεύθυνση της Σχολής τον τελικό βαθμό των μαθητών (Σχεδόν Καλά, Καλά, Πολύ Καλά και Άριστα), ο οποίος αναγράφεται και στον τελικό τίτλο σπουδών τους.

Οι μαθητές που φοίτησαν ανελλιπώς και αξιολογήθηκαν επιτυχώς στις τρεις τάξεις σπουδών παίρνουν στο τέλος των σπουδών τους το ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ της Σχολής.

ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ της Σχολής γίνονται την πρώτη μέρα των μαθημάτων τους, μισή ώρα πριν από την έναρξη της διδασκαλίας. Το δικαίωμα εγγραφής για την τρίμηνη διάρκεια, καθορίζεται κάθε χρόνο από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας και γίνεται σε τρεις δόσεις, μία ανά μήνα.ΙΔΡΥΣΗ:

Το έτος 2011 άρχισε να λειτουργεί στην πόλη του Βόλου η Σχολή Αστρονομίας.

 

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:

Πάνω από 1000 μαθητές έχουν αποφοιτήσει από την Σχολή Αστρονομίας μέχρι σήμερα.

 

ΑΡΤΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Οι σχολές χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο ευγενικά τις χορηγεί.


ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ:

Τιμητική αναγνώριση με Βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών.

 

3 ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ:

Λειτουργούν 3 σχολεία Αστρονομίας: Το Χειμερινό σχολείο, Το Θερινό σχολείο και η Σχολή Αστρονομίας (OnLine).

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ:

Παιδιά που εκπαιδεύτηκαν απο την Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος κατέκτησαν μετάλλια σε Διεθνείς Ολυμπιάδες.


Γιατί να φοιτήσω στη Σχολή Αστρονομίας?

Στις σχολές Αστρονομίας (Χειμερινό Σχολείο και Σχολή Online – Εξ αποστάσεως), της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος, που είναι τριετούς φοιτήσεως θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μαθήματα από εξειδικευμένους καθηγητές με πολύχρονη πείρα και παιδαγωγική επάρκεια. Η ύλη είναι επιλεγμένη και σχετίζεται με την Αστρονομία και το Διάστημα. Με χρήση μοντέρνων διδακτικών μεθόδων θα αποκτήσετε μια σπουδαία εγκυκλοπαιδική γνώση του περιβάλλοντος κόσμου και θα διαμορφώσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα του Σύμπαντος και της Δημιουργίας.
Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις αυτές που θα αποκτήσετε από τη φοίτησή σας στις σχολές Αστρονομίας, όσοι θέλουν να προχωρήσουν περισσότερο, μπορούν να δοκιμάσουν να λάβουν μέρος στους πανελλήνιους διαγωνισμούς που γίνονται χωριστά για καθεμιά από τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο και να βραβευθούν με χρηματικά και άλλα βραβεία. Ειδικά στους μαθητές του Λυκείου δίνεται η δυνατότητα εάν πρωτεύσουν να μεταβούν στη NASA (NASA Space Camp στο Huntsville της Alabama) και να λάβουν μέρος στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής (ασφαλώς δωρεάν) και να έχουν έτσι διεθνείς διακρίσεις με επαίνους και μετάλλια.