Γ. Καρτάλη 72
(Πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο)
38333 Βόλος
ead-volos@astronomos.gr
secretary@astronomos.gr
Τηλ: (+30) 2421046253
Fax: (+30) 2421051061

Απονομή τιμητικής διάκρισης στον Κωνσταντίνο Μαυρομμάτη

Τρεις εξέχοντες και πανελλήνια γνωστοί αστρονόμοι συμμετέχουν στη σημερινή επιστημονική ημερίδα – εκδήλωση τιμής στον μαθηματικό και πρόεδρο της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Κωνσταντίνο Μαυρομμάτη και μίλησαν το απόγευμα του Σαββάτου 1 Απριλίου στις 5μ.μ. στο αμφιθέατρο «Γ. Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο. Πρόκειται για τον Διονύσιο Σιμόπουλο, πρώην διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Αθηνών, με θέμα «Οι ψηφίδες του Σύμπαντος», τον Ιωάννη Σειραδάκη, καθηγητή Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα το θεσμό των 20χρονων Ολυμπιάδων Αστρονομίας και τον Λουκά Ζαχείλα, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα: «27 έτη «φωτός».

Η ημερίδα άρχισε το πρωί του Σαββάτου 1 Απριλίου στις 10:30, και τη διοργάνώσε το Ιστορικό Αρχείο Δημητριάδος (διευθυντής ο π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου), με πρόσκληση του Μητροπολίτη κ.κ. Ιγνατίου και ομιλητές του πρώτου κύκλου τους Κωνσταντίνο Σδρόλια, Δρ. μαθηματικό – σύμβουλο Π.Ε. Μαγνησίας, με θέμα: «Τα διδακτικά εγχειρίδια των μαθηματικών ως διαχρονικοί χάρτες αποτύπωσης της διδασκαλίας του μαθήματος στο Δημοτικό Σχολείο», Χρίστο Ξενάκη, Δρ. φυσικό – επίτιμο σύμβουλο φυσικών, με θέμα: «Ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Σχολείων. Ένα παράδειγμα μίξης λαών, κουλτούρας και γνώσης».

Στο δεύτερο πρωινό κύκλο (13:00 – 14:30) θα έγιναν τρεις εισηγήσεις: της Ισαβέλλας Γιδαράκου – Καφέ, ομότιμης καθηγήτριας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Η ελληνική γεωργία στη διαδρομή του χρόνου και οι σύγχρονες προκλήσεις». Του Βασιλείου Αναγνωστοπούλου, ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα: «Συνάντηση με τον Κώστα Μαυρομμάτη στη διασταύρωση των δρόμων μας», και του Αντωνίου Σμυρναίου, επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: «Σκέψεις πάνω στην έννοια του “χριστιανού επιστήμονα”».

Η απογευματινή εκδήλωση των αστρονόμων πλαισιώθηκε με τη συναυλία της χορωδίας των εκπαιδευτικών (πρόεδρος ο Γεώργιος Τουφεξής), υπό την διεύθυνση της Αναστασίας Τζάλλα, και αμέσως μετά ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιος αφού μίλησε, απένειμε στον Κων/νο Μαυρομμάτη την τιμητική διάκριση. Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε η δημοτική υπάλληλος – καθηγήτρια Όλγα Μαυρομάτη – Σιώρου.