Γ. Καρτάλη 72
(Πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο)
38333 Βόλος
ead-volos@astronomos.gr
secretary@astronomos.gr
Τηλ: (+30) 2421046253
Fax: (+30) 2421051061

Μάθημα 6ο:
Το Σύμπαν

Η «φυγή των γαλαξιών» και η διαστολή του Σύμπαντος διαπιστώνεται με τη μετάθεση των φασματικών γραμμών των γαλαξιών προς το κόκκινο. Εντούτοις το Σύμπαν δεν είναι άπειρο. Είναι πεπερασμένο, αλλά χωρίς πέρατα. Αυτό για να το καταλάβουμε καλύτερα, αρκεί να σκεφθούμε ότι και η σφαίρα έχει πεπερασμένη επιφάνεια αλλά δεν έχει πέρατα.

Ακόμη το Σύμπαν είναι τετραδιάστατο, με 4η διάσταση το χρόνο και καμπύλο, αφού οι φωτεινές ακτίνες καμπυλώνονται, όταν περνούν από περιοχές μεγάλης βαρύτητας. Το τετραδιάστατο Σύμπαν εισηγήθηκε ο Αϊνστάιν με δυο θεωρίες του. Την ειδική και τη γενική θεωρία της Σχετικότητας.

Σήμερα παραδεχόμαστε ότι το Σύμπαν γεννήθηκε ύστερα από μια Μεγάλη Έκρηξη (Μπιγκ – Μπανγκ), η οποία εκσφενδόνισε ύλη και ενέργεια πολύ μακριά, όπου ύστερα σχηματίστηκαν οι γαλαξίες και τα άστρα. Αποτέλεσμα εκείνης της έκρηξης είναι η διαστολή του Σύμπαντος.

Έτσι το Σύμπαν, συνεχώς διαστελλόμενο και μάλιστα με επιτάχυνση, ζει τώρα πλέον επί 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, έχοντας μια διάχυτη ακτινοβολία υποβάθρου 2,7 οΚ.

Για το θάνατο του Σύμπαντος τρεις βασικές θεωρίες έχουν διατυπωθεί:

Η πρώτη λέει ότι το Σύμπαν κάποτε θα πάψει να διαστέλλεται και ύστερα από την επίδραση της βαρύτητάς του, θα αρχίσει να συστέλλεται και θα φθάσει στην αρχική κατάστασή του. Τότε θα έχουμε το θερμικό θάνατό του, από τη μεγάλη θερμοκρασία που θα αναπτυχθεί λόγω της συστολής.

Η δεύτερη θεωρία αναφέρει ότι τα άστρα σιγά – σιγά ξοδεύουν τα πυρηνικά τους καύσιμα, οπότε και θα σβήσουν, οι δε γαλαξίες θα συρρικνωθούν σε μαύρες τρύπες. Έτσι θα έχουμε τον ψυχρό θάνατο του Σύμπαντος.

Η τρίτη θεωρία κάνει λόγο για ένα επίπεδο Σύμπαν, στο οποίο η διαστολή γίνεται με αργό ρυθμό και δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει. Υπέρ του επιπέδου Σύμπαντος συνηγορούν και τα ευρήματα του διαστημικού τηλεσκοπίου “WMAP”, που εκτοξεύθηκε το 2001 και διαπίστωσε ότι σε μεγάλη κλίμακα ο χώρος είναι σχεδόν επίπεδος.