Γ. Καρτάλη 72
(Πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο)
38333 Βόλος
ead-volos@astronomos.gr
secretary@astronomos.gr
Τηλ: (+30) 2421046253
Fax: (+30) 2421051061

Μάθημα 1ο:
Από το μύθο στην ιστορία των πυραύλων – Κοσμικές ταχύτητες

Σε πολλούς μύθους των λαών, αλλά και σε μυθιστορήματα συγγραφέων γίνεται λόγος, ανέκαθεν, για παράτολμες προσπάθειες, προκειμένου ο άνθρωπος να μπορέσει να κατακτήσει το Διάστημα. Αυτό, όμως, αποδείχθηκε ότι ήταν αδύνατο, γιατί η ταχύτητα εκτόξευσης έπρεπε να είναι τους τάξης των 8 έως 16 χλμ/δ., δηλ. πάρα πολύ μεγάλη. Έτσι ο άνθρωπος στράφηκε στους πυραύλους.

Πρόγονοι των σημερινών πυραύλων είναι το «υγρό πυρ» των Βυζαντινών και το «βέλος του ιπταμένου πυρός» των Κινέζων. Πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν για πολεμικούς σκοπούς σε διάφορους πολέμους, όπως εναντίον του Ναπολέοντα και κατά την ανεξαρτησία των Αμερικανών.

Στην αρχή του 20ού αιώνα ασχολήθηκε θεωρητικά με τους πυραύλους ο Ρώσος Τσιολκόφσκυ και πρακτικά ο Αμερικανός Γκόνταρντ, ο οποίος εκτόξευσε τον πρώτο πύραυλο. Στη Γερμανία εισηγητής των πυραύλων ήταν ο Όμπερτ και ο μαθητής του Βίνκλερ, ο δε Μπράουν θεωρείται ο κατασκευαστής του ειδικού τύπου πυραύλων, που ονομαζόταν «ρουκέτες V1 και V2», με τους οποίους βομβαρδίστηκε το Λονδίνο κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μεταπολεμικά οι πύραυλοι χρησιμοποιούνται και για την κατάκτηση του Διαστήματος. Έτσι, το 1957, εκτοξεύεται ο «Σπούτνικ – 1» από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που αποτέλεσε τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο της Γης και την αρχή τους επιστήμης του Διαστήματος.