Γ. Καρτάλη 72
(Πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο)
38333 Βόλος
ead-volos@astronomos.gr
secretary@astronomos.gr
Τηλ: (+30) 2421046253
Fax: (+30) 2421051061

Μάθημα 10ο:
Μαύρες τρύπες και σκουληκότρυπες

Οι μαύρες τρύπες είναι περιοχές του Σύμπαντος, με πάρα πολύ μεγάλη μάζα, που απορροφούν κάθε τι που πλησιάζει τριγύρω τους, ακόμη και το φως. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να ιδούμε τι συμβαίνει μέσα σε μια μαύρη τρύπα. Το όριο, στο οποίο εκτείνεται η επίδραση της μαύρης τρύπας, μας το δίνει η ακτίνα Σβάρτσιλντ, αυτής. Εάν διαβούμε αυτό το όριο, τότε εμπίπτουμε στη χοάνη της μαύρης τρύπας.

Τα βαριά άστρα, που έχουν μάζα μεγαλύτερη από 3,2 φορές τη μάζα του Ήλιου, όταν πεθαίνουν γίνονται μαύρες τρύπες και καταπίνουν κάθε τι που περνάει τον ορίζοντα των γεγονότων αυτής, ακόμη και το φως, τα ραδιοκύματα και η μικροκυματική ακτινοβολία.

Όταν ένα άστρο καταλήγει σε μαύρη τρύπα, επειδή περιστρέφεται, θα δημιουργήσει μια περιστρεφόμενη μαύρη τρύπα, η οποία ονομάζεται μαύρη τρύπα του Κερ.

Οι μαύρες τρύπες δεν δημιουργούνται μόνο από την κατάρρευση των αστέρων, αλλά δημιουργούνται και στα κέντρα των γαλαξιών, οπότε είναι υπερμεγέθεις και καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση. Μέσα δε στις μαύρες τρύπες η μάζα των σωμάτων γίνεται άπειρη.

Τα σώματα που πλησιάζουν σε μια μαύρη τρύπα υφίστανται τρομακτικές παραμορφώσεις. Από τις παραμορφώσεις δε που υφίστανται οι αστέρες, ανιχνεύεται μια μαύρη τρύπα, που είναι κοντά τους και δημιουργεί γύρω της δίσκο προσαύξησης.

Το υλικό που εξαφανίζεται μέσα σε μια μαύρη τρύπα δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς πηγαίνει. Ίσως σε κάποιο άλλο σημείο του Σύμπαντός μας, ίσως σε ένα παράλληλο Σύμπαν.  Γι’ αυτό οι μαύρες τρύπες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ερευνητές, αλλά και για το ότι κοντά στη μαύρη τρύπα ο μικρόκοσμος συναντάται με το μεγάκοσμο, με πολλαπλά αποτελέσματα. Πάντως, τελευταία, αναπτύχθηκε η θεωρία με τις σκουληκότρυπες, οι οποίες συνδέουν τις μαύρες τρύπες μεταξύ τους ή οδηγούν το εξαφανιζόμενο υλικό σε άλλους κόσμους.

Οι κοσμικές αυτές σήραγγες συνδέουν το Σύμπαν μας με την άλλη πλευρά του ή ακόμη συνδέουν τα παράλληλα Σύμπαντα μεταξύ τους και αποτελούν διόδους επικοινωνίας, για ταξίδια στο χρόνο.