Γ. Καρτάλη 72
(Πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο)
38333 Βόλος
ead-volos@astronomos.gr
secretary@astronomos.gr
Τηλ: (+30) 2421046253
Fax: (+30) 2421051061

Μάθημα 3ο:
Επανδρωμένες πτήσεις

Η πρώτη επανδρωμένη πτήση γύρω από τη Γη ήταν του Γιούρι Γκαγκάριν, ο οποίος εκτοξεύθηκε από τους Σοβιετικούς, τον Απρίλιο του 1961. Τον επόμενο χρόνο τον ακολούθησαν οι Αμερικανοί αστροναύτες, ενώ το 1963, εκτοξεύεται η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης Βαλεντίνα Τερέσκοβα. Όλοι αυτοί οι αστροναύτες και οι κοσμοναύτες, κάνουν κοπιώδη και μακροχρόνια προετοιμασία, προκειμένου να επιλεγούν για τη μεγάλη αυτή αποστολή. Δοκιμάζονται ποικιλοτρόπως και υποβάλλονται ακόμη σε λεπτομερείς ιατρικές και παντοίες άλλες εξετάσεις.

Τα διαστημικά σκάφη, τα οποία μεταφέρουν τους αστροναύτες στο Διάστημα, ονομάζονται διαστημόπλοια και χωρούν μέσα από ένα έως τρία άτομα. Έχουν δε όλα τα απαραίτητα για τη ζωή και την επικοινωνία των αστροναυτών. Τα πρώτα διαστημόπλοια των Σοβιετικών ήταν τα «Σογιούζ», τα οποία στη συνέχεια εξελίχθηκαν και τελειοποιήθηκαν, αποδείχθηκαν δε τα πιο ασφαλή και αποδοτικά μέχρι και σήμερα ακόμη. Η NASA χρησιμοποίησε διαφόρους τύπους διαστημοπλοίων, που ονομάζονταν «Μέρκιουρυ», «Δίδυμοι» και «Απόλλων».

Αφού ο άνθρωπος κατέκτησε το περιβάλλον της Γης με τους τεχνητούς δορυφόρους του, ύστερα και παράλληλα ακόμη, στράφηκε προς τη Σελήνη. Έστειλε προς τα εκεί διάφορα διαστημικά σκάφη, όπως τα «Λούνα» των Σοβιετικών και τα «Ρέιντζερ» των Αμερικανών, τα οποία προετοίμασαν το έδαφος για την κατάκτηση της Σελήνης. Το τελευταίο αυτό εγχείρημα έγινε με το πρόγραμμα «Απόλλων», το οποίο, μετά από 10 δοκιμαστικές πτήσεις, τόσο γύρω από τη Γη όσο και γύρω από τη Σελήνη, τον Ιούλιο του 1969, κατόρθωσε να προσεδαφίσει στην επιφάνεια του δορυφόρου μας τον Νηλ Άρμστρονγκ, τον πρώτο άνθρωπο τους Σελήνης. Ο Άρμστρονγκ, μόλις έκανε το πρώτο βήμα του στη Σελήνη, αναφώνησε: Αυτό είναι ένα μικρό βήμα ανθρώπου, αλλά γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα.

Ακολούθησαν και άλλες 6 αποστολές των Αμερικανών προς τη Σελήνη, μέχρι το 1972, οπότε σταμάτησε το πρόγραμμα «Απόλλων».