Γ. Καρτάλη 72
(Πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο)
38333 Βόλος
ead-volos@astronomos.gr
secretary@astronomos.gr
Τηλ: (+30) 2421046253
Fax: (+30) 2421051061

Μάθημα 5ο:
Προς τους πλανήτες και το εγγύς διαστημικό περιβάλλον

Η εξερεύνηση των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος έγινε με διαστημικά σκάφη, που στείλαμε προς τους πλανήτες. Προς τον Ερμή πήγε αρχικά το «Μάρινερ – 10» και τελευταία ο «Αγγελιοφόρος», προς την Αφροδίτη πήγαν πολλά διαστημικά σκάφη της σειράς «Μάρινερ», «Βένους», «Πρωτοπόρος» και τελευταία ο «Μαγγελάνος». Ο Άρης εξερευνήθηκε στην αρχή με τα διαστημικά οχήματα «Μαρς», «Μάρινερ», και «Βίκινγκ», ενώ τελευταία με τα σκάφη: «Ιχνηλάτης», “Spirit», “Opportunity” και «Φοίνικας». Εξ αυτών, άλλα προσεδαφίστηκαν ομαλά στην επιφάνειά του και άλλα έλαβαν πολύ καλές φωτογραφίες από κοντά. Φωτογραφίες του Δία μας έστειλαν τα οχήματα «Πρωτοπόρος – 10 & 11» και «Βόγιατζερ – 1 & 2», τα οποία φωτογράφισαν το δακτύλιό του και τους δορυφόρους του, ενώ το 1995, έφθασε εκεί ο «Γαλιλαίος», που έδωσε νεότερα στοιχεία, ιδιαίτερα με μια συσκευή, που την εκτόξευσε στα πυκνά νέφη του. Ο Κρόνος φωτογραφήθηκε από τα «Βόγιατζερ», τα οποία ανακάλυψαν πολλούς δορυφόρους, ενώ τελευταία, το «Κασίνι – Χόυχενς» πήρε πολλά στοιχεία, όχι μόνο από τον πλανήτη αυτό, αλλά και από τον υπερμεγέθη δορυφόρο του, τον Τιτάνα.

Ζωή στο πλανητικό μας σύστημα δεν υπάρχει. Αυτό το συμπεραίνουμε, τόσο από τις αντίξοες κλιματικές συνθήκες, που υπάρχουν σε όλους τους πλανήτες, όσο και από τις έρευνες, που έκαναν τα διαστημόπλοια, όταν προσεδαφίστηκαν στην επιφάνειά τους.

Για να επικοινωνήσουμε με λογικά όντα, που βρίσκονται πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, πρέπει να στείλουμε «λογικά σήματα» προς αυτά με τη βοήθεια των ραδιοτηλεσκοπίων μας. Μόνο που αυτού του είδους η «συνομιλία» θα είναι πολύχρονη.