Γ. Καρτάλη 72
(Πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο)
38333 Βόλος
ead-volos@astronomos.gr
secretary@astronomos.gr
Τηλ: (+30) 2421046253
Fax: (+30) 2421051061

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΡΟΠΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ

Το νέο, ανανεωμένο και πιο σύγχρονο site της Σχολής Αστρονομίας OnLine (εξ αποστάσεως), είναι βασισμένο στα διεθνή στάνταρντς που ακολουθούν όλα τα μεγάλα Κολέγια και Πανεπιστήμια που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης μέσω ίντερνετ. Μέσα σ’ αυτό το νέο ιδεατό (virtual) περιβάλλον μιας σχολής έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στο τρόπο φοίτησης, γι’ αυτό καλό θα είναι το παρακάτω βοηθητικό κείμενο να το διαβάσουν όλοι οι μαθητές, άσχετα με το αν έχουν ήδη φοιτήσει στη Σχολή Αστρονομίας OnLine (εξ αποστάσεως) ή όχι.

Περιληπτικά οι αλλαγές που έγιναν σε σχέση με το παλιό site της σχολής είναι:

 • Η είσοδος στη σχολή γίνεται από το μπλε κουμπί ΕΙΣΟΔΟΣ που βρίσκεται πάνω – πάνω στη πρώτη σελίδα.
 • Με το πάτημα του κουμπιού ΕΙΣΟΔΟΣ ανοίγει στο κέντρο της οθόνης σας (χωρίς να φύγετε από την πρώτη σελίδα), το πλαίσιο διαλόγου ΣΥΝΔΕΣΗ από το οποίο θα κάνετε σύνδεση με το σύστημα. (Η λειτουργία αυτή είναι διαθέσιμη από τη στιγμή που θα υποβάλετε την αίτηση εγγραφής με την αγορά ενός πακέτου σπουδών).
 • Στο πλαίσιο διαλόγου αφού δώσετε το email σας και τον κωδικό που ορίσατε κατά την αγορά του πακέτου σπουδών, πατώντας το κουμπί ΣΥΝΔΕΣΗ εισέρχεστε στο σύστημα και το πλαίσιο διαλόγου ΣΥΝΔΕΣΗ φεύγει από την οθόνη σας.
 • Το κουμπί ΕΙΣΟΔΟΣ με την επιτυχή σύνδεσή σας στο σύστημα έχει μετατραπεί στην ένδειξη «ΣΥΝΔΕΘΗΚΑΤΕ ΩΣ <το ονοματεπώνυμό σας>» και δίπλα ακριβώς θα εμφανιστεί η φωτογραφία σας (θα πρέπει να μας τη στείλετε με email), ή το avatar που έχετε ορίσει από παλιότερη πλοήγησή σας στο ίντερνετ. Αυτή η ένδειξη θα είναι μόνιμα εμφανής στην οθόνη καθ’ όλη της διάρκεια που είστε συνδεδεμένος/η.
 • Η ένδειξη «ΣΥΝΔΕΘΗΚΑΤΕ ΩΣ <το ονοματεπώνυμό σας>» που περιγράψαμε προηγουμένως, λειτουργεί επίσης και ως το βασικό μενού επιλογών για την πλοήγησή σας στη σχολή. Αυτό το μενού θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ο μαθητής για να φτάσει στα μαθήματα. Παρακαλούμε διαβάστε πιο κάτω αναλυτικές πληροφορίες.
 • Στη δεξιά πλευρά της φωτογραφίας ή του avatar υπάρχει το μπλε κουμπί ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ το επίσης μένει μόνιμα στην οθόνη σας σε περίπτωση που θέλετε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία της σχολής.
 • Ο τρόπος παρακολούθησης των μαθημάτων έχει αλλάξει. Το σύστημα δεν θα σας επιτρέψει να μεταβείτε στο επόμενο μάθημα αν πρώτα δεν ολοκληρώσετε το προηγούμενο. Με λίγα λόγια προαπαιτούμενο ενός μαθήματος είναι πάντα το προηγούμενο μάθημα.

ΤΟ MENU ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

Οπως αναφέραμε και πιο πάνω, ένδειξη «ΣΥΝΔΕΘΗΚΑΤΕ ΩΣ <το ονοματεπώνυμό σας>», αποτελεί ταυτόχρονα και το μενού επιλογών που θα παρέχει στο μαθητή τη δυνατότητα να πλοηγηθεί μέσα στην Σχολή Αστρονομίας OnLine (εξ αποστάσεως). Φέροντας το ποντίκι σας πάνω από αυτή την ένδειξη αμέσως ξεδιπλώνεται στην οθόνη σας ένα μενού με τις παρακάτω επιλογές:

 • Το Προφίλ μου: Κάνοντας κλικ επάνω σ’ αυτή την επιλογή θα έχετε δυνατότητα να δείτε ποιους κύκλους σπουδών έχετε παρακολουθήσει (επειδή το site είναι νέο δεν δείχνει πληροφορίες από προηγούμενα έτη), και τη φωτό που έχετε ορίσει. Υπάρχει επίσης επιλογή διόρθωσης του προφίλ σας.
 • Σελίδα εκκίνησης: Πρόκειται για την επιλογή που θα χρησιμοποιήσει περισσότερο ο κάθε μαθητής. Είναι η επιλογή που θα σας μεταφέρει στην ουσία στον κύκλο μαθημάτων που παρακολουθείτε. Επίσης η σελίδα εκκίνησης διαθέτει κι άλλες πληροφορίες που ενδιαφέρουν τον μαθητή. Στη σελίδα αυτή θα φαίνεται ο κύκλος σπουδών που παρακολουθείτε υπό την προϋπόθεση ότι είστε οικονομικά ενήμερος (όσοι πληρώνουν σε δόσεις).
 • Διόρθωση Προφιλ: Με την επιλογή αυτή μπορείτε να διορθώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία. Προσοχή: Λανθασμένες αλλαγές στο ονοματεπώνυμό σας θα σας οδηγήσουν σε λήψη αποδεικτικού σπουδών, στο τέλος της φοίτησης, με λάθος ονοματεπώνυμο! Επίσης ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξετε όταν αλλάζετε το password.
 • Εκπτωτικό κουπόνι: Η επιλογή αυτή υπάρχει εκεί για μελλοντική χρήση. Στη παρούσα φάση δεν επιτρέπεται η χρήση κουπονιών όταν έχουν ήδη δοθεί δικαιώματα πρόσβασης στη σχολή.
 • Αποσύνδεση: Μετά το τέλος κάθε επίσκεψής σας – παρακολούθησης μαθήματος – στη σχολή, καλό θα είναι να κάνετε αποσύνδεση. Έτσι θα είστε βέβαιοι ότι δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα και ότι θα συνδεθείτε χωρίς πρόβλημα την επόμενη φορά.

Τρόπος Παρακολούθησης Μαθημάτων

Στη διπλανή εικόνα προβάλλεται η σελίδα εκκίνησης, πρόσβαση στην οποία αποκτάτε όταν επιλέξετε την επιλογή «ΣΕΛΙΔΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ» από το μενού του μαθητή στο πάνω τμήμα του ιστότοπου.

Η σελίδα αυτή καλωσορίζει τον μαθητή στη Σχολή με ένα χαιρετιστήριο μήνυμα που περιλαμβάνει το όνομα του μαθητή.

Εκεί θα βρείτε, ένα ενημερωτικό κουμπί με τίτλο «Κύκλοι Σπουδών» το οποίο θα σας οδηγήσει σε μια σελίδα παρουσίασης όλων των κύκλων σπουδών της Σχολής.
Ενα κουμπί με τίτλο «ΚΥΚΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΤΕ» όπου θα σας οδηγήσει σε μια σελίδα που δείχνει όλους τους κύκλους σπουδών που έχετε συμμετάσχει στο παρελθόν.

Τέλος, στο ειδικό τμήμα με τίτλο «ΚΥΚΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ» σας προβάλλει σε ξεχωριστό ενημερωτικό πλαίσιο τον κύκλο σπουδών που παρακολουθείτε. Το ενημερωτικό αυτό πλαίσιο σας δείχνει την χαρακτηριστική εικόνα του κύκλου σπουδών, τη ράβδο προόδου στην οποία φαίνεται το ποσοστό ολοκλήρωσης και το όνομα του υπεύθυνου καθηγητή. Αν κάνετε κλικ με το ποντίκι σας στο κουμπί «ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ» ή επάνω σε αυτό το ενημερωτικό πλαίσιο, θα ανοίξει η σελίδα του συγκεκριμένου κύκλου σπουδών.

Η σελίδα του κύκλου σπουδών περιέχει μια περίληψη σχετικά με τον συγκεκριμένο κύκλο σπουδών και γενικές οδηγίες για την παρακολούθηση των μαθημάτων. Στη στήλη δεξιά, υπάρχουν (από επάνω προς τα κάτω), το μπλε κουμπί «Ξεκινήστε» – στη διπλανή εικόνα το κουμπί φέρει το τίτλο «Συνεχίστε» – γιατί ο μαθητής έχει ήδη ξεκινήσει τη φοίτηση, η φωτογραφία του υπεύθυνου καθηγητή, ένα πλαίσιο στο οποίο μπορείτε να βαθμολογήσετε τον κύκλο σπουδών και διάφορα άλλα πλαίσια χρηστικού χαρακτήρα.

Κάτω από το κείμενο περιγραφής της διδακτέας ύλης του κύκλου σπουδών υπάρχει ειδικός κατάλογος με τα μαθήματα, χωρισμένα σε τομείς με συναφές γνωστικό περιεχόμενο. Το κάθε μάθημα εμφανίζεται σε ειδικό ενημερωτικό πλαίσιο, το οποίο εκτός από τον τίτλο του μαθήματος και την σύντομη περιγραφή του, διαθέτει επίσης στην αριστερή πλευρά και μια ειδική ένδειξη, ώστε να ξεχωρίζουν τα μαθήματα που έχετε ολοκληρώσει – παρακολουθήσει, από εκείνα που δεν έχετε παρακολουθήσει ακόμη (όπως φαίνεται στην εικόνα αριστερά).

Για να ξεκινήσετε η να συνεχίσετε την παρακολούθηση των μαθημάτων που περιλαμβάνει ο συγκεκριμένος κύκλος σπουδών, αρκεί να πατήσετε το κουμπί «Ξεκινήστε/Συνεχίστε» που βρίσκεται πάνω από την φωτογραφία του υπεύθυνου καθηγητή, ή να κάνετε κλικ στον κατάλογο των μαθημάτων, πάνω στο μάθημα που θέλετε να παρακολουθήσετε.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το σύστημα δεν θα σας επιτρέψει να παρακολουθήσετε ένα μάθημα αν πρώτα δεν έχετε ολοκληρώσει το προηγούμενο. Ο έλεγχος ολοκλήρωσης γίνεται είτε πατώντας το κουμπί «Ολοκλήρωση» στη σελίδα του μαθήματος κάτω από την περίληψη είτε ολοκληρώνοντας το τεστ πατώντας το σχετικό κουμπί. Σε πολλά μαθήματα υπάρχουν συνήθως 10 ασκήσεις που εμφανίζονται στην οθόνη σας με τη μορφή ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής. Με αυτό το τρόπο διασφαλίζουμε την ποιότητα στη μάθηση και σας διευκολύνουμε στο να αναγνωρίσετε μόνοι σας, πότε πραγματικά κατέχετε γνωστικά, την ύλη του μαθήματος.