Γ. Καρτάλη 72
(Πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο)
38333 Βόλος
ead-volos@astronomos.gr
secretary@astronomos.gr
Τηλ: (+30) 2421046253
Fax: (+30) 2421051061

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - PROJECTSΤι κατασκευές-Projects θα κάνω?

Σύμφωνα με τα νέα προγράμματα του Λυκείου, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους οι εργασίες τύπου project. Στόχος των project είναι να παρέχουν στους μαθητές τη δυνατότητα της αυτενέργειας και της ομαδικής συνεργασίας. «Μαθαίνω κατασκευάζοντας, ερευνώντας και συνεργαζόμενος» είναι το γενικό σύνθημά τους.
Με βάση τη νέα αυτή κατάσταση και με αφορμή το πολύ δυσάρεστο φαινόμενο του εξοβελισμού του μαθήματος της αστρονομίας από τα σχολεία, η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος  αποφάσισε να προσφέρει στη σπουδάζουσα νεολαία, ένα νέο είδος μελέτης και εμβάθυνσης των μαθητών στην πανάρχαια μεν, αλλά και τόσο σύγχρονη, επιστήμη της αστρονομίας.
Οι κατασκευές – projects που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας οι μαθητές έχουν να κάνουν συνήθως με αντικείμενα που σχετίζονται με την παρατηρησιακή αστρονομία. Για παράδειγμα: αστρολάβος, επιπεδόσφαιρο, προσομοιωτή ουράνιου θόλου, μακέτα του ηλιακού μας συστήματος, φασματοσκόπιο κλπ.
Οι κατασκευές γίνονται με απλά υλικά καθημερινής χρήσης που εύκολα μπορεί να βρει ο μαθητής μέσα στο σπίτι του. Οι κατασκευές – projects αφορούν μόνο στους μαθητές του Χειμερινού σχολείου Αστρονομίας και ανατίθενται πάντα σε μικρές ομάδες ομάδες μαθητών αποτελούμενες από 2 ή περισσότερα άτομα.
Στο τέλος κάθε κύκλου μαθημάτων γίνεται αξιολόγηση όλων των projects των μαθητών και βραβεύονται οι καλύτερες κατασκευές. Κατά την αποφοίτησή τους μαζί με τον τίτλο σπουδών οι μαθητές των οποίων οι κατασκευές διακρίθηκαν λαμβάνουν και επιπλέον τίτλο – έπαινο για την κατασκευή τους.