Γ. Καρτάλη 72
(Πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο)
38333 Βόλος
ead-volos@astronomos.gr
secretary@astronomos.gr
Τηλ: (+30) 2421046253
Fax: (+30) 2421051061

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ – ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2018

Η Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως, λειτουργεί φέτος για 4ησυνεχή χρονιά, απευθυνόμενη προς του μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ του Δημοτικού, όλους τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο ΣΚΟΠΟΣ της «Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως» είναι η βαθμιαία εισαγωγή των μαθητών στις καταπληκτικές και πάντα ενδιαφέρουσες γνώσεις της Αστρονομίας, με τις οποίες διευρύνεται η διάνοιά τους, διανοίγονται οι γνωστικοί ορίζοντές τους, ελευθερώνεται η σκέψη τους και αποκτούν μια γενικότερη εικόνα του περιβάλλοντος κόσμου, ο οποίος σιγά – σιγά επεκτείνεται στο μακρόκοσμο και στην ίδια τη Δημιουργία του Σύμπαντος.

Στη «Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως» μαθαίνουν τα παιδιά να βλέπουν ψηλά, να κοιτούν τα αστέρια, να οραματίζονται, να ονειρεύονται και να αποκτούν σπουδαίες ηθικές και πνευματικές δεξιότητες και δυνατότητες, που ατσαλώνουν τον χαρακτήρα τους και διευρύνουν τα ενδιαφέροντά τους. Θεμελιώνουν, δηλαδή, έναν ιδανικό και ανώτερο σκοπό στη ζωή τους.

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ της Σχολής Αστρονομίας εξ Αποστάσεως είναι δεδομένη, αφού σήμερα το μάθημα της Αστρονομίας καταργήθηκε από τα σχολεία, στα οποία διδασκόταν πάντοτε, ακόμη και στην αρχαιότητα, με την τετρακτύ (Αριθμητική, Γεωμετρία, Αστρονομία και Μουσική). Πού, λοιπόν, θα διδαχθούν οι μαθητές εμπεριστατωμένα, δυναμικά και σύγχρονα την επιστήμη των επιστημών, την Αστρονομία; Πού θα μπορέσουν να έλθουν σε επαφή και γνωριμία με την «πάνσεπτη αυτή επιστήμη», όπως την ονόμασε ο Συνέσιος ο Κυρηναίος τον 4ο μ.Χ. αιώνα; Πού θα βρουν τις εξαίσιες γνώσεις και ιδέες, που άπτονται πολλών άλλων επιστημών, όπως των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας, της Αρχαιολογίας κ.λπ.;

Η Αστρονομία αποτελεί την προέκταση όλων αυτών των επιστημών και τελευταία, με τις διαστημικές κατακτήσεις και τις πολυποίκιλες θεωρίες της Μεγάλης Έκρηξης, της κβαντομηχανικής, της Θεωρίας των Πάντων κ.λπ., αποτελεί τον πρωτεργάτη της έρευνας, όχι μόνον στον μακρόκοσμο, αλλά και στο μικρόκοσμο.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑτης «Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως» αρχίζει τον Νοέμβριο 2018 και τελειώνει τον  Ιανουάριο, με την εξής διαδικασία:

  1. Οι ΕΓΓΡΑΦΕΣ πραγματοποιούνται από 15 έως 30 Οκτωβρίου 2018, στην ειδική φόρμα της ιστοσελίδας μας στη διαδρομή: Σχολή  →  Εγγραφή. Απαραίτητη προϋπόθεσηγια την ολοκλήρωση της εγγραφής είναι η εκ των προτέρων καταβολή της πρώτης συνδρομητικής δόσης των 18€. Η κατάθεση θα πρέπει να γίνει είτε μέσω Paypal με μεταφορά χρημάτων στο λογαριασμό paypal@astronomos.gr είτε στο λογαριασμό που διατηρεί η Εταιρεία στην Εθνική Τράπεζα (αριθμός λογαριασμού: 267/480007-96ή IBAN: GR1601102670000026748000796) ή στην ALPHA Τράπεζα (IBAN: GR2101403110311002002010830) ή στην EUROBANK (GR6902601590000810102406248). Οι άλλες δύο ισόποσες δόσεις θα πρέπει να κατατεθούν αργότερα, λίγες μέρες πριν από τα αντίστοιχα διαγωνίσματα (βλέπε παρακάτω «Προγραμματισμό διαγωνισμάτων»). Μπορεί, βέβαια, να κατατεθεί και όλο το ποσό εφάπαξ και θα υπάρχει σχετική έκπτωση. Δηλαδή το συνολικό ποσό θα είναι 46€.
  2. Όταν διαπιστωθεί η κατάθεση, ενεργοποιείται η πρόσβαση του εγγεγραμμένου μαθητή, θα επιτρέπεται και η είσοδος στην ιστοσελίδα της Σχολής (με χρήση username & password). Το δεύτερο 15ήμερο του Οκτωβρίου θα λάβει ο μαθητής και το βιβλίο του με τις ταχυμεταφορές των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και αρχίζει τη μελέτη προοδευτικά και χωρίς άγχος. Θα έχει επίσης την δυνατότητα κάθε βδομάδα, να βλέπει τα ειδικά νέα βιντεο-μαθήματα που αναφέρονται στα αντίστοιχα κεφάλαια των βιβλίων. Τα βιντεο-μαθήματα θα τα βρει επίσης στην ίδια διαδρομή της ιστοσελίδας της Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως και η είσοδός του θα γίνεται αποκλειστικά με την ορθή χρήση των κωδικών του, από 1ης Νοεμβρίου 2018.
  3. Την Κυριακή 16η Δεκεμβρίου 2018, ο μαθητής γράφει το 1ο ωριαίο τεστ. Τα Θέματα του τεστ θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας (school.astronomos.gr) στην σελίδα Εκκίνησης της Σχολής. (Διαβάστε σχετικά εδώ). Τις απαντήσεις του τις συμπληρώνει online και οι βαθμολογίες των μαθητών ανακοινώνονται εντός της ημέρας, σε ποσοστά επί τοις εκατό.
  4. Στη συνέχεια ο μαθητής μελετά το μέρος του βιβλίου, μέχρι και την ενότητα, που έχει ορισθεί και την Κυριακή, 13η Ιανουαρίου 2019, ο μαθητής γράφει το 2ο ωριαίο τεστ. Τα θέματα του τεστ θα αναρτηθούν (και πάλι) στην ιστοσελίδα της εταιρείας (στην ίδια διαδρομή όπως και στο 1οτεστ), και τις απαντήσεις του συμπληρώνει ηλεκτρονικά online. Οι βαθμολογίες και για το 2οτεστ θα ανακοινώνονται εντός της ίδιας ημέρας, σε ποσοστά επί τοις εκατό και πάλι.
  5. Μετά ανακοινώνονται από την Εταιρεία τα αποτελέσματα της συνολικής βαθμολογίας τους, που αποτελεί το άθροισμα των δύο βαθμολογιών και αναγράφεται στον τίτλο σπουδών του μαθητή ή της μαθήτριας. Σε περίπτωση που η βαθμολογία από 0 (μηδέν) έως 10 (δέκα), προφανώς ο μαθητής απορρίπτεται και οφείλει να επαναλάβει την τάξη.

Η βαθμολογία έχει ως εξής:

Άριστα(81 – 100), Πολύ καλά(61 – 80), Καλά(41 – 60) και Σχεδόν Καλά(11 – 40).

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ των τεστ αφορούν, βασικά, τις προτεινόμενες διδακτικές ενότητες. Υπάρχουν, όμως και μερικές απλές ερωτήσεις με γενικό αστρονομικό περιεχόμενο, στις οποίες θα απαντούν οι μαθητές με βάση τις γενικές αστρονομικές και διαστημικές γνώσεις και τις πληροφορίες που αποκόμισαν, μελετώντας διάφορα αστρονομικά βιβλία, περιοδικά και τις προτεινόμενες έγκυρες αστρονομικές ιστοσελίδες.

ΟΙ ΤΑΞΕΙΣ της «Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως» είναι τρεις και έχουν ως εξής: Στην Α΄ τάξημπορούν να εγγραφούν μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Μπορούν δε, κατ’ εξαίρεση, να εγγραφούν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, εφόσον το επιθυμούν. Στη Β΄ τάξημπορούν να εγγραφούν μαθητές που παρακολούθησαν την Α΄ τάξη και έλαβαν τον ανάλογο τίτλο σπουδών. Κατ’ εξαίρεση, στη Β΄ τάξη μπορούν να εγγραφούν και μαθητές που κατέχουν αποδεδειγμένα (μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων) πολύ καλά την ύλη της Α΄ τάξης, δηλ. το Ηλιακό μας Σύστημα και έλαβαν βαθμό 50%. Στην Γ΄ τάξηεγγράφονται μαθητές και μαθήτριες που τελείωσαν επιτυχώς τις δύο προηγούμενες τάξεις και δεν εγγράφεται κατ’ εξαίρεση κανείς.

Η ΥΛΗ των διδακτικών βιβλίων είναι, προοδευτικά, από τις αρχικές βασικές έννοιες της Αστρονομίας προς τις δυσκολότερες και συνθετότερες. Έτσι στην Α΄ τάξη διδάσκεται το Ηλιακό μας Σύστημα (Ήλιος, Σελήνη, πλανήτες, κομήτες, αστεροειδείς κ.λπ.). Στη Β΄ τάξη διδάσκονται οι αστέρες, οι γαλαξίες, το Σύμπαν, η ουράνια σφαίρα και τα τηλεσκόπια. Τέλος δε, στην Γ΄ τάξη διδάσκεται η Διαστημική και οι νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις.

ΤΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ των μαθητών είναι τρία, με το γενικό τίτλο «Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής», τα οποία περιλαμβάνουν προοδευτική ανάπτυξη των διαφόρων θεμάτων κατά σειρά σπουδαιότητας και αναγκαιότητας, πάντα δε σύμφωνα με τις σχολικές γνώσεις και εμπειρίες των μαθητών. Είναι γραμμένα ειδικά για τους μαθητές της Σχολής, σύμφωνα με το μορφωτικό και διανοητικό επίπεδο αυτών.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ πιστεύει ότι με τη «Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως» προσφέρει στη νεολαία των θρανίων (αλλά και σε όσους επιθυμούν οποιασδήποτε ηλικίας) μια ακόμη πολύτιμη ευκαιρία για να ανοίξουν τους ορίζοντές τους και να ταξιδέψουν στους καταπληκτικούς χώρους της επιστήμης, εξερευνώντας το Διάστημα και το Σύμπαν, γενικότερα. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία παρόμοια με τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής, που διεξάγει κάθε χρόνο σε όλα τα Λύκεια και τα Γυμνάσια της χώρας, από το 1996, καθώς και τον παρόμοιο διαγωνισμό, για τους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, που διεξάγει φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά.

Προγραμματισμός διαγωνισμάτων (τεστ)  (Δείτε στο ημερολόγιο το πρόγραμμα διαγωνισμάτων)

Οι μαθητές της «Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως» θα προμηθευτούν ΔΩΡΕΑΝ τα «Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής, βιβλίο του μαθητή»: Το 1οτεύχος είναι για την Α΄ τάξη, το 2οτεύχος για τη Β΄ τάξη και το 3οτεύχος για τη Γ΄ τάξη. Έτσι πρέπει να προχωρήσουν στην ανάλογη μελέτη και να είναι έτοιμοι για τα διαγωνίσματα (τεστ) που θα διεξαχθούν, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

    Το 1οδιαγώνισμα (τεστ) διάρκειας μιας (1) ώρας (και για τις τρεις τάξεις) θα διεξαχθεί διαδικτυακά την ίδια μέρα και ώρα την:

Κυριακή, 16η Δεκεμβρίου, ώρα 12:00

Για την Α΄ τάξη πάνω στην ύλη των 7 πρώτων ενοτήτων, δηλ. έως καιτην 7ηΕνότητα (σελ. 75) του διδακτικού βιβλίου.

Για την Β΄ τάξη πάνω στην ύλη των 5 πρώτων ενοτήτων, δηλ. μέχρι καιτην 17ηΕνότητα (σελ.75) του διδακτικού βιβλίου.

Για την Γ΄ τάξη πάνω στην ύλη των 7 πρώτων ενοτήτων, δηλ. μέχρι καιτην 29ηΕνότητα (σελ.113) του διδακτικού βιβλίου.

Οι μαθητές εισέρχονται με τον κωδικό τους στην ειδική ιστοσελίδα των ερωτήσεων/προβλημάτων και απαντούν online (μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο) τα αναρτημένα θέματα.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διαγώνισμα (τεστ) είναι να έχει προηγηθεί η κατάθεση της 2ηςσυνδρομητικής δόσης των 18€, με τον ίδιο τρόπο που κατατέθηκε και η 1η δόση.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα στην ίδια μέρα και η βαθμολογία θα σταλεί στα e – mails των μαθητών.

    Το 2ο διαγώνισμα (τεστ) διάρκειας μιας (1) ώρας (και για τις τρεις τάξεις), θα διεξαχθεί διαδικτυακά, με την ίδια διαδικασία, όπως και το 1ο διαγώνισμα (τεστ) την.

Κυριακή, 13η Ιανουαρίου 2019, ώρα 12:00

Για την Α΄ τάξηπάνω στην ύλη, από την 8ηέως την 12Βδιδακτική ενότητα (σελ. 76–141), του διδακτικού βιβλίου.

Για την Β΄ τάξηπάνω στην ύλη από την 18ηέως την 22ηδιδακτική ενότητα (σελ. 76–133) του διδακτικού βιβλίου,

Για την Γ΄ τάξηπάνω στην ύλη από την 30ήέως την 36ηδιδακτική ενότητα (σελ. 114–213) του διδακτικού βιβλίου.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα στην ίδια μέρα και η βαθμολογία θα σταλεί στα e – mails των μαθητών.

Πριν το 2οδιαγώνισμα θα πρέπει οι μαθητές να έχουν καταθέσει την 3η (τελευταία) συνδρομητική δόση των 18€.Την συνολική απόδειξη των 54€ (ή των 46€) θα την λάβουν μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τα τελικά συνολικά αποτελέσματα της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης της Σχολήςθα ανακοινωθούν εντός 2 ημερών και οι τίτλοι σπουδών διαβιβάζονται στον καθένα από τους μαθητές με e – mail. Να επισημάνουμε ότι δεν θα σταλούν οι τίτλοι σπουδών σε όσους δεν τακτοποιήσουν ολόκληρη τη συνδρομή τους (των τριών δόσεων ή της εφάπαξ καταβολής).

Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι καθηγητές της Εταιρείας εύχονται στους μαθητές καλή μελέτη και καλή προετοιμασία στις εξετάσεις. Και ας έχουν υπόψη τους ότι τα ανώτερα και τα ωραιότερα στην εκπαίδευση και στη ζωή κατακτώνται, με υπομονή και επιμονή, συνεχή προσπάθεια, σοβαρή μελέτη και σωστό προγραμματισμό.