Γ. Καρτάλη 72
(Πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο)
38333 Βόλος
ead-volos@astronomos.gr
secretary@astronomos.gr
Τηλ: (+30) 2421046253
Fax: (+30) 2421051061

ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣΤι είναι το Θερινό Σχολείο Αστρονομίας?

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος θεσμοθέτησε, από το καλοκαίρι του 2000, το Θερινό Σχολείο Αστρονομίας. Η πρώτη δοκιμή απέδειξε ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον και γι’ αυτό συνεχίστηκε και τα επόμενα έτη με πολύ καλά αποτελέσματα.
Καθώς ήταν αδύνατο να χωρέσουν σε ένα τμήμα, αποφασίστηκε το 4ο Θερινό Σχολείο, του 2003, να λειτουργήσει με δυο τμήματα. Ένα 1ης βαθμίδας (αρχαρίων) και ένα 2ης βαθμίδας (προχωρημένων). Ο διαχωρισμός αυτός απέδειξε ότι ήταν πολύ καλός, όπως σημείωσαν οι σπουδαστές στο «Ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση των μαθημάτων» που συμπληρώνουν κάθε χρόνο στο τέλος του Θερινού Σχολείου.
Από το 2007 αποφασίστηκε να λειτουργήσει και 3ο τμήμα, που ονομάστηκε «Τμήμα Ολυμπιάδας» και έχει σκοπό να προετοιμάσει καλύτερα τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα συμμετάσχουν στις Ολυμπιάδες. Στο τμήμα αυτό εντάσσονταν οι 5 μαθητές της Ολυμπιάδας, που πρώτευσαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό.
Επειδή το τμήμα τη Ολυμπιάδας είναι «κλειστό», επειδή παρατηρήθηκε μεγάλη προσέλευση μαθητών στη 2η βαθμίδα, τη βαθμίδα των προχωρημένων και επειδή οι απαιτήσεις αρκετών σπουδαστών ήθελαν τα μαθήματα να είναι ακόμη πιο προχωρημένα με ιδιαίτερες γνώσεις στα μαθηματικά και τη φυσική, από το 10ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας 2009, αποφασίστηκε να λειτουργήσει και μια «Ανώτερη» 3η βαθμίδα, για τους «πολύ προχωρημένους» μαθητές. Δεδομένου ότι το τμήμα της Ολυμπιάδας εξακολουθεί να λειτουργεί, τώρα πλέον τα τμήματα του Θερινού Σχολείου Αστρονομίας είναι τέσσερα: 1ης βαθμίδας (αρχαρίων), 2ης βαθμίδας (προχωρημένων), 3ης βαθμίδας (ανώτερο) και το τμήμα της Ολυμπιάδας.
•    Δικαίωμα συμμετοχής στο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας έχουν όλοι εκείνοι οι σπουδαστές, που θέλουν να μάθουν στοιχειώδεις, αλλά και προχωρημένες γνώσεις Αστρονομίας, ανεξάρτητα από ηλικία και μόρφωση. Έτσι γίνονται δεκτοί σπουδαστές από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού μέχρι ηλικίας ακόμη και 70 ετών!
•    Δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται στο Δ.Σ. κατά την 1η ημέρα έναρξης των μαθημάτων.
•    Οι σπουδαστές που παρακολουθούν το Σχολείο κατάγονται κυρίως από το Βόλο, από τη Θεσσαλία, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδος.
•    Η διάρκεια λειτουργίας είναι μια εβδομάδα, σχεδόν, από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή. Τη Δευτέρα γίνεται πρακτική εξάσκηση με αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου και τις άλλες ημέρες η διδασκαλία διεξάγεται στον τόπο και το χώρο που ορίζεται από την Εταιρεία.
•    Το ωράριο λειτουργίας του Θερινού Σχολείου είναι καθημερινά βραδινό από τις 9 μ.μ. μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα και μερικές φορές συνοδεύεται από παρατήρηση ουρανίων αντικειμένων.
•    Διδάσκουν Καθηγητές Πανεπιστημίων, Ερευνητές Αστρονόμοι, αλλά και Ερασιτέχνες Αστρονόμοι – Μέλη της Εταιρείας ή άλλων Συλλόγων Ερασιτεχνών Αστρονόμων. Όλοι είναι πεπειραμένοι επιστήμονες, με πλούσιες επιστημονικές γνώσεις, με μεγάλη διδακτική ικανότητα, με σπουδαία πρακτική εξάσκηση ως παρατηρητές και με αγάπη για την αστρονομία.
Η απονομή των τίτλων σπουδών γίνεται την Παρασκευή τα μεσάνυχτα, μετά το τέλος των μαθημάτων.