Γ. Καρτάλη 72
(Πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο)
38333 Βόλος
ead-volos@astronomos.gr
secretary@astronomos.gr
Τηλ: (+30) 2421046253
Fax: (+30) 2421051061

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ


Τι είναι το Χειμερινό σχολείο Αστρονομίας?

Το έτος 2011 άρχισε να λειτουργεί στην πόλη του Βόλου η Σχολή Αστρονομίας, που απευθύνεται, κυρίως προς τους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, ολόκληρο το Γυμνάσιο και τις πρώτες τάξεις του Λυκείου. Μπορούν, όμως να παρακολουθούν ως ακροατές και άτομα μεγαλύτερα σε ηλικία. Τα μαθήματα ξεκινούν τον Γενάρη κάθε έτους, γίνονται κάθε Σάββατο 5 – 7 μ.μ., στις άρτια εξοπλισμένες αίθουσες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (κτίριο Ματσάγγου 28ης Οκτωβρίου 78) και διαρκούν μέχρι και τον Απρίλιο. Οι μαθητές που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς τη σπουδή τους, λαμβάνουν μέρος στη τελετή απονομής των τίτλων σπουδών των δύο πρώτων τάξεων και των απολυτηρίων της τελευταίας τάξης
Ο ΣΚΟΠΟΣ της Σχολής Αστρονομίας είναι η βαθμιαία εισαγωγή των μαθητών στις καταπληκτικές και πάντα ενδιαφέρουσες γνώσεις της Αστρονομίας, με τις οποίες διευρύνεται η διάνοιά τους, διανοίγονται οι γνωστικοί ορίζοντές τους, ελευθερώνεται η σκέψη τους και αποκτούν μια γενικότερη εικόνα του περιβάλλοντος κόσμου, ο οποίος σιγά – σιγά επεκτείνεται στο μακρόκοσμο και στην ίδια τη Δημιουργία του Σύμπαντος. Έτσι μαθαίνουν οι μαθητές από πού έρχονται και που πηγαίνουν, ποιες είναι οι καταβολές τους και ποιες οι προοπτικές τους, ποια το σημερινή τους πορεία και πώς αυτή θα εξελιχθεί στο μέλλον.
Στη Σχολή Αστρονομίας μαθαίνουν τα παιδιά να βλέπουν ψηλά, να κοιτούν τα αστέρια, να οραματίζονται, να ονειρεύονται και να αποκτούν σπουδαίες ηθικές και πνευματικές δεξιότητες και δυνατότητες, που ατσαλώνουν τον χαρακτήρα τους και διευρύνουν τα ενδιαφέροντά τους. Θεμελιώνουν, δηλαδή, έναν ιδανικό και ανώτερο σκοπό στη ζωή τους.
Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ της Σχολής Αστρονομίας είναι δεδομένη, αφού σήμερα το μάθημα της Αστρονομίας, ελάχιστα, σποραδικά και αποσπασματικά διδάσκεται στα σχολεία. Στη Β΄ Λυκείου δε, που άλλοτε, στη έναρξη της διαστημικής εποχής, το 1960, διδασκόταν επί δίωρο την εβδομάδα, τα τελευταία χρόνια έγινε κατ’ επιλογήν μάθημα και πλέον έχει καταργηθεί όλως διόλου.
Πού, λοιπόν, θα διδαχθούν οι μαθητές εμπεριστατωμένα, δυναμικά και σύγχρονα την επιστήμη των επιστημών, την Αστρονομία; Πού θα έλθουν σε επαφή και γνωριμία με την «πάνσεπτη αυτή επιστήμη», όπως προσφυώς την ονόμασε ο Συνέσιος ο Κυρηναίος τον 4ο μ.Χ. αιώνα; Πού θα βρουν τις εξαίσιες γνώσεις και ιδέες που άπτονται πολλών άλλων επιστημών, όπως τα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία, τη βιολογία, την αρχαιολογία κ.λπ.;
Η Αστρονομία αποτελεί την προέκταση όλων αυτών των επιστημών και τελευταία, με τις πολυποίκιλες θεωρίες της Μεγάλης Έκρηξης, της κβαντομηχανικής, της θεωρίας των Πάντων κ.λπ., αποτελεί τον πρωτεργάτη της έρευνας όχι μόνον στον μακρόκοσμο, αλλά και στο μικρόκοσμο.
ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ που διδάσκονται αποτελούν προοδευτικά εισαγωγή από τις αρχικές βασικές έννοιες της αστρονομίας προς τις δυσκολότερες και συνθετότερες.
Έτσι στην Α’ τάξη διδάσκεται το Ηλιακό μας Σύστημα (Ήλιος, Σελήνη, πλανήτες, μετέωρα, αστεροειδείς κ.λπ.).
Στη Β’ τάξη διδάσκονται οι αστέρες, οι γαλαξίες, το Σύμπαν, η ουράνια σφαίρα και τα τηλεσκόπια.
Τέλος στη Γ’ τάξη διδάσκεται η διαστημική και οι νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις.
Τη διδασκαλία αναλαμβάνουν καθηγητές με πλούσια εκπαιδευτική και αστρονομική εμπειρία, ενώ τα μαθήματα πλαισιώνονται και με εργαστήρια, διερευνητικές εργασίες (projects), αστροβραδιές, κατασκευές, προβολές βίντεο κ.λπ.
Συχνά καλούνται στη Σχολή Καθηγητές Πανεπιστημίου, ερευνητές αστρονόμοι και άλλοι ειδικοί, που κάνουν διαλέξεις σε όλους τους μαθητές.
ΤΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ των μαθητών είναι τρία, με το γενικό τίτλο «Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής», τα οποία περιλαμβάνουν προοδευτική ανάπτυξη των διαφόρων θεμάτων  κατά αύξουσα σειρά σπουδαιότητας και αναγκαιότητας, πάντα σύμφωνα με τις σχολικές γνώσεις και τις εμπειρίες των μαθητών. Τα βιβλία αυτά διανέμονται δωρεάν στους μαθητές και σε κάθε κύκλο σπουδών.
Η ΦΟΙΤΗΣΗ στη Σχολή είναι τριετής και ανελλιπής. Σε κάθε μάθημα οι μαθητές παραδίδουν τις παρουσίες τους. Μαθητές που κάνουν πάνω από 3 αδικαιολόγητες απουσίες, δεν λαμβάνουν στο τέλος τίτλο σπουδών. Οι διδάσκοντες καθηγητές κάνουν άλλοτε μεν τεστ επί του προηγουμένου μαθήματος, άλλοτε δε επαναληπτικά διαγωνίσματα, για την καλύτερη εμπέδωση της διδασκόμενης ύλης και την μεθοδικότερη αξιολόγηση των μαθητών.
Κατά τις δοκιμασίες αυτές βαθμολογούν τους μαθητές και στο τέλος παραδίδουν στη διεύθυνση της Σχολής τον τελικό βαθμό των μαθητών (Σχεδόν Καλά, Καλά, Πολύ Καλά και Άριστα), ο οποίος αναγράφεται και στον τελικό τίτλο σπουδών τους.
Οι μαθητές που φοίτησαν ανελλιπώς και αξιολογήθηκαν επιτυχώς στις τρεις τάξεις σπουδών παίρνουν στο τέλος των σπουδών τους το ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ της Σχολής.
ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ της Σχολής γίνονται την πρώτη μέρα των μαθημάτων, μισή ώρα πριν από την έναρξη της διδασκαλίας.Λοιπές Πληροφορίες

Συμμετοχή

Στις σχολές Αστρονομίας μπορούν να συμμετέχουν μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου, του Λυκείου και ενήλικες που τους ενδιαφέρει η Αστρονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κατασκευές

Οι κατασκευές - projects αστρονομικού ενδιαφέροντος παρέχουν στους μαθητές τη δυνατότητα της αυτενέργειας και της ομαδικής συνεργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μαθήματα

Τα μαθήματα παρέχονται είτε Online μέσα από αυτό το site, είτε με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παρατήρηση

Στη Σχολή Αστρονομίας, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να κάνουν μία αστροπαρατήρηση στην ύπαιθρο, με τηλεσκοπία της εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αποφοίτηση

Μετά το τέλος των μαθημάτων, σε μια ιδιαίτερη τελετή οι επιτυχόντες λαμβάνουν τους τίτλους σπουδών τους και διάφορα αναμνηστικά.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βιβλία

Στους μαθητές όλων των κύκλων σπουδών στις σχολές Αστρονομίας, διανέμονται δωρεάν βοηθητικά βιβλία της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΕπιλέξτε κύκλο σπουδών